16 sep, 2016

Stoer is sexy

In juni verscheen het magazine ‘De Stoer’, met alleen maar kerels, geen vrouwen, wat betekent stoer eigenlijk? Voor mij is stoer toch wel iets dat ik zelf niet durf, iets waar ik tegenop kijk of iets waar ik toch een beetje opgewonden van raak. Jahaaa….opgewonden. Ik kan heel opgewonden raken bij de aanblik van een stoere man. Maar wat ik een stoere man vindt, geldt niet voor iedereen. Ook vond ik vroeger andere dingen stoer dan tegenwoordig. Nu word ik niet warm of eerder juist koud van een man met een Kreidler brommert, een Lucky Strike sigaret losjes in de mondhoek, hoge jeans, zijden bowlingshirts, een Opel Kadett, een visnet aan je plafond en de lp ‘Dark side of the moon’ van Pink Floyd.

‘Stoer’ kan dus blijkbaar de tand des tijds niet altijd doorstaan. Het lijkt ook wel hoe ouder en kaler de mannen worden hoe meer ik borsthaar en een volle bos haar op het hoofd ga waarderen. Al heb ik nog steeds niet veel met die enorme gezichtsbeharing, behalve als de persoon in kwestie dan ook echt een gespierde houthakker in dito geruit hemmetje met opgerolde mouwen met rollende biceps is.

Stoere sporten zijn er natuurlijk ook, mits je ze ook echt kunt beoefenen. Niets zo sneu als een beginnend sporter die de duurste kleding en materiaal koopt, maar uiteindelijk al stuntelend in zee stort bij het kiten of op zondag zo’n clubje hangbuiken gehuld in lycra rondjes van 15 kilometer op kreunende racefietsen door de vlakke windstille polder zien rijden. En het moet maar eens gezegd worden, je bent in een cabrio met verbrande vleespet en een te jonge strakke blondine naast je alleen maar lachwekkend.

Ook zijn er, zo vind ik, echt stoere beroepen, meestal met uniform aan, vooral dat nieuw fluorescerend geel met zwart van de politie doet ’t goed. Een verpleger met gezondheidsklompjes echter weer niet. Maar een look-a-like van Arie Boomsma met blote voeten in slippers, fietsend op een bakfiets met drie schattige kindertjes met etherisch blonde krulletjes vind ik werkelijk het nieuwe stoer. De Arie’s van nu zijn de gedroomde moderne helden, wassen vast net zo makkelijk af als dat ze een sprintje op het sportveld trekken ondertussen de MiniPupillen coachend, zonder ordinair te schelden, maar moeten in bed natuurlijk wel de leiding nemen, anders is het weer een watje.

Ik dwaal af merk ik, stoer zijn lijkt alleen maar te gaan over seksuele aantrekkingskracht, gebaseerd op uiterlijkheden overgoten met een hoop testosteronsaus. Dat geldt dan misschien wel voor mij, maar dekt toch niet geheel de lading. Ik vraag het een expert, iemand die ik zelf op een andere manier heel stoer vind, iemand die zijn eigen gang gaat, daarmee soms het bloed onder mijn nagels vandaan haalt, en vast nog vele harten gaat breken, mijn jongste zoon, net twaalf.

“Wat vind jij nou echt stoer, wanneer denk jij nou als je een man ziet, zo die is stoer en waar komt dat door”, vraag ik in de auto terwijl we samen naar de bouwmarkt gaan, want hij is nu al handiger dan ik. “Dat is niet zo moeilijk hoor, je bent stoer als je heel veel zelfvertrouwen hebt”, antwoordt hij en checkt in de buitenspiegel of zijn haar goed zit en legt drie haren opzij want die vielen over zijn uitgeschoren zijscheiding.

Trackback URL: https://uitroepteken.eu/2016/09/16/stoer-is-sexy/trackback/

Leave a comment:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *